Cumartesi, Mayıs 21

Keşkek




Keşkek Ege Bölgesinin düğünlerde, kutlamalarda, özel günlerde yapılan yemeğidir. Yani eskiden öyleymiş, köy meydanlarında büyük kazanlar içinde pişirilir halka ikram edilirmiş. Küçükken adından nefret ettiğim için ağzıma sürmezdim ama şimdi kendi ellerimle yapıp ikram ediyorum.

Yapılış yöntemini biraz değiştirdim. Keşkek orjinalinde kırmızı etle pişirliyor, fakat ben tavuk göğsü ile pişiriyorum. Köylerde yapılırken buğday ayrı bir kazanda, et ayrı bir kazanda pişrilir sonra birbirine karıştırılıp dövülürmüş, ben ikisinide aynı tencerede pişiriyorum. Bu yemeği düdüklüde pişirmenizi öneriyorum. Normal tencerede de pişiriyorum ama biraz uzun sürüyor.


Malzemeler:

2 subardağı aşurelik buğday
2 adet tavuk göğsü
1 litre su
biraz tereyağı(veya zeytinyağı)
kırmızıbiber,tuz

Yapılışı:

Buğdayı, iyice yıkanmış tavuk göğüslerini ve suyu aynı tencereye koyup iyice pişirin. Buğday taneleri dağılana, tavuk eti de parça parça olana kadar kaynatın. Piştiğini anladığınızda bir süre tencerenin kapağını açarak pişirmeye devam edin, suyunu 1 su bardağı kalacak kadar çektirin. Tuz ekleyin. Ocağı kapatıp bir tahta kaşık yardımı ile karıştırarak buğdayın ezilmesini ve tavuk etlerinin tel tel ayrışarak buğdaya karışmasını sağlayın. Bu işlem biraz uzun sürebilir ,biraz da yorucu. Ama bu işlemi elle yapmak daha iyi çünkü rondo ile yapmaya kalktığımda çok kıvamlı olduğu için neredeyse motorunu yakıyordum:) Buğday ve tavuk iyice ezilip birbirine karıştıktan sonra sıcak sıcak servis tabaklarına alın ve üstünü yağda yakılmış kırmızı biber ile süsleyin. Bşk
Afiyet olsun...

7 yorum:

Adsız dedi ki...

keskege bayilirim ben,yalniz karadeniz yorelerinde de keskek pisirilir.bende sizin gibi hic yemezdim eskiden :) ama simdi bayila bayila yiyorum :) birde duduklude pisircekler dikkat etmeli cnk pisme suresi uzun oldugu icin bazen yanabiliyor,ee bide unutulunca :)
bikez de nohutlu salcali bir sos hazirlamistim keskle beraber servis icin hos olmustu.tarifler icin tesekkurler :)

Donna Quijote dedi ki...

Hmmm, keskek istedi canim birden. Karadeniz'de de bilinir keskek. Anneannemin yaptigina ise doyum olmaz. Bayram kahvaltisidir bizim oralarda. Ayri ayri pisirmez ama o da, bir de bütün bir gece boyunca tas firinda yavas yavas piser.

Adsız dedi ki...

Bu tarifi yayınladıktan sonra etrafımdaki herkesten ( hepsi Türkiye'nin farklı yerlerinden geliyor)bu yemeğin onların da babaannelerinin yemeği olduğunu öğrendim.
Demek ki neymiş.Keşkek sadece Ege yemeği değilmiş.Sayenizde öğrenmiş oldum teşekkürler:)
Başak

Rengarenk dantel dedi ki...

bayılırım keşkeğe. bizde herse derler. çokharika bi yemek. mmmm nası canım istedi yaaa.

Adsız dedi ki...

Ben de mutfakrehberi sitesinde keşkek tarifini ilk defa gördüm ve yapmayı düşünüyordum. Fakat tarifte tabağın altında buğday üstünde ise tavuk eti vardı. Sizinki gibi karıştırmamıştı. Denemek lazım. Ellerinize sağlık..

BEN dedi ki...

Çanakkalede birçok yerde hatta köy düğünlerinde bile:) keşkek yedim, hepside bu şekilde karıştırılarak yapılıyordu.
Ben başka şekilde tarifini bilmiyordum, yazdığınız siteye baktım 4-5 çeşit değişik keşkek tarifi var. Fakat ben yinede tavukla beraber haşlanarak yapılanını tercih ederim. Çünkü buğday haşlanma sırasında tavuk suyunu içine çekiyor.Besin değeri diğer yöntemlere göre daha yüksek.Ayrıca diğer yöntemlerde tavuğu da kızgın yağda çeviriyorlar.
Bizim yöntemimiz de lezzetli ve de hafif denemenizi tavsiye ederim:)Kolay gelsin. BAŞAK

Adsız dedi ki...

ELLERİNİZE SAĞLIK.ANCAK BEN BİR EGELİ HEM DE İZMİR'İN TİRE İLÇESİNDE YAŞAYAN BİR VATANDAŞ OLARAK.KEŞKEĞİN HASI DANA ETİYLE OLUR.ARZUYA GÖRE TAVUK KONABİLİR ANCAK ÇOK TAVUK KEŞKEĞİN CIVIK OLMASINA SEBEP OLUR.BABAANNEMDE BİR KÖY AŞÇISIYDI BU SEBEPLE KEŞKEĞİN NASIL YAPILDIĞINI ÇOK İYİ BİLİRİM.TEK YAPMANIZ GEREKEN GECEDEN ET DE DAHİL OLMAK ÜZERE(KANI GİDİP PEMBELEŞİNCEYE KADAR) TÜM MALZEMEYİ ISLATIN.VE SABAH OCAĞA KOYUN KISIK ATEŞTE PİŞİRİN ET İLE BUĞDAY İYİCE ERİSİN.ÜZERİNE BİRAZ ZEYTİNYAĞI KOYUN PİŞERKEN ÜSTÜNÜ KAPLASIN TENCERENİN.ANCAK SAKIN KEŞKEĞİ PİŞERKEN KARIŞTIRMAYIN SADECE DİBİNİN TUTMAMASI İÇİN KAŞIĞIN SAPIYLA DİBİNE SÜRTÜN.AFİYET OLSUN.VE SON OLARAK KEŞKEĞİ MUTLAK SURETTE ETLİ NOHUTLA BİRLİKTE PİŞİRİN :D