Pazartesi, Mart 27

ÇERKEZ TAVUĞU



Tavuk (çeti) için malzemeler :
Malzemeler :
3 adet orta boy soğan ( küp küp doğranmış )
10 diş sarımsak (dövülmüş )
2 adet orta boy patates (kabukları soyulmuş , bütün olarak )
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2/3 çay bardağı zeytin yağı ( orjinali bir su bardağı yağ ile yapılıyor )
8 adet tavuk budu ( ikiye bölünüp derileri ve zarları temizlenmiş )

Sos ( şipsi ) için malzemeler :
3 kaşık mısır unu
6-7 kaşık beyaz un
2 dolu yemek kaşığı kırmızı toz biber
tavuk suyu



Kaçamak (mamis) için malzemeler :
4 bardak su
2 tepeleme yemek kaşığı mısır unu
1/3 yemek kaşığı tuz

Çeti’nin yapılışı :
Soğanları yağda kavurun. Salçayı ekleyin , kokusu çıkınca tavuk butlarını ekleyip çevirin. Suyunu çekmesine yakın sarımsağı ekleyin. İki adet patates ve sekiz bardak su koyup tavuk etleri yumuşayıncaya kadar yaklaşık yarım saat pişirin.
Tavuklar piştikten sonra üzerinde biriken yağdan dört beş yemek kaşığı sos olarak kullanmak üzere bir kenara ayırın. Tavuk parçalarını ve patatesleri tencereden çıkarın. Bir kenarda beklemeye alın. Kalan tavuk suyunu Şipside kullanacağız.

Şipsi’nin yapılışı :
Mısır unu , normal un ve kırmızı biberi iyice karıştırın. Tavuk suyuna ekleyin. Başka bir yerde biraz su ile püre haline getirdiğiniz patatesleri de bu suya ekleyin. Karıştırarak kaynatın. Yoğun bir sos kıvamına gelene kadar pişirin , sulu kalırsa içine mısır unu ekleyin.



Mamis’in yapılışı :
İki kaşık mısır unu ile suyu iyice karıştırın. Bu karışım kaynayınca içine mısır unu ( yaklaşık iki kase kadar ) ilave ederek katı bir hamur kıvamında karıştırarak üç dört dakika pişirin. Bu karışımı sıcakken bir borcam tepsiye dökerek yayın ve nemli kaşıkla üzerini düzeltin. Ve soğumaya bırakın.Dilimleyerek servis yapın.

Servis şekli :
Bir tabağa önce Şipsi koyun kenarına Çeti ekleyin. Üzerine tavuk suyundan ayırdığınız yağdan biraz dökün. Mamis’i sosa batırarak tavukla beraber yiyin. Yanında yoğurtla yemenizi tavsiye ederiz.

NOT : Kavrulmuş mısır unu kullanın.

2 yorum:

tata dedi ki...

Cerkez Tavugu benim bildigim bir mezedir. Bu tamamen farkli bir tarif, ama ilgimi cekti, deneyecegim.Tesekkürler tarif icin.
Sevgiler.

BEN dedi ki...

Bende öyle biliyordum ama bu yemeği gerçek bir Çanakkale'den bir çerkez yaptı. Onların Çerkez Tavuğu dedikleri yemek buymuş:)