Pazartesi, Kasım 7

Zeytinyağlı Çiçek Kereviz


Kerevizden nefret ediyorum diyenler için bir ibret öyküsü:))))

Kerevizden nefret ederdim.Turşuların üstüne konan yaprağının kokusu yüzünden turşu yemezdim. Bir gece, bir yemek davetinde çok renkli ve ilginç gördüğüm bir yemeği denedim. Tadı öyle güzeldi ki, biraz daha, biraz daha yedim. Evet o yemek yıllarca ağzıma sürmediğim K E R E V İ Z di. O geceden sonra yediğim yemeğin tadını bir türlü unutamadım, günlerce sızlandım. En sonunda annem dayanamayarak yemek davetinin sahibini arayıp yemeğin tarifini istedi. O da "Bu yemek anlatmakla zor anlaşılır, bu cumartesi Başak gelsin beraber yapalım" dedi. Cumartesi kereviz tarifini öğrenmeye gittim. Öğrendim ve o günden sonra her cumartesi bizde kereviz pişti. Taaa ki ben evden ayrılana kadar. Bayram için eve gittiğimde bana özel yapılmış kereviz vardı. Gerçekten çok mutlu oldum:)))
Aslında geçmişime baktığınızda pırasa , bamya, karnabahar gibi değişik başlıklı birçok ibret öyküsü bulabilirsiniz. Daha önce de defalarca büyüme sürecimde çok yemek seçen bir çocuk olduğumu yazmıştım. Hatta büyürken sürekli sahanda yumurta yediğim için yumurtadan yapıldığımı bile düşündüğüm olmuştur:) Keşke şu sebzelerin hepsini o zaman yeseymişim. Hayatımın büyük bir bölümü sebzeler açısından kayıp...






Malzemeler:

2 adet orta boy kereviz(yapraklı)
2 adet biri büyük biri küçük soğan
2 adet orta boy havuç
2 adet orta boy patates
2-3 kesme şeker
tuz
1 adet limon
su
1 çay bardağı zeytinyağı
Ayrıca geniş tabanlı bir tencere




Yapılışı:
Kerevizlerin hazırlanması:
Kerevizlerin kabuklarını soyun ve soyulmuş yüzeyi limonla ovun(kararmaması için)
Ortadaki çekirdek kısmını bir bıçak yardımı ile oyun. Ve içine kabuğunu soyduğunuz bir havucu sokun.havucun kerevizden uzun kalan kısımlarını kesip bir kenara ayırın.İki kerevizi de ortasına havuçları yerleştirdikten sonra kerevizleri 2 parmak kalınlığında kesin.(ortasında havuç olan daire şeklinde kereviz parçaları oluşturun) bu parçaları da kararmaması için limonla ovun.

İki adet soğanın büyük olanını küp küp doğrayın, küçük olanını halka halka kesin.Geniş bir tencereye biraz zeytinyağı koyarak iki soğanı birbirine karışmayacak şekilde öldürün ,ocağı söndürüp halka soğanları bir çay tabağına alın. Daha sonra tencerede kalan küp soğanların üstüne kereviz parçalarını yerleştirin. Her bir kereviz parçasının üstüne küçük küpler halinde doğradığınız patatesleri ve havuçları(kerevizin içine giren kısımdan artanları da) yerleştirin.Üstüne yapraklarıyla aldığınız kerevizin iç kısımdaki körpe yapraklarını da doğrayın ve en üste daha önceden ayırdığınız halka soğanları dizin.1 çay bardağı sıcak su kesme şeker ve tuzu da ekleyip kısık ateşte 20dak. pişirin. Kerevizlerin dağılmayacak sertlikte olması gerekiyor.Fazla pişirmemeye dikkat edin.
Afiyet olsun

7 yorum:

Adsız dedi ki...

pazar günkü hürriyet'te "Sufleye, sönmesin diye bilye, hindiye çıtır görünsün diye bulaşık deterjanlı karamel" isimli yazıyı okudum, merak ettim siz de fotolarda hile yapıyor musunuz? yazının detaylarına aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.

http://www.hurriyet.com.tr/pazar/3486273.asp?gid=59

BEN dedi ki...

Evet o yazıyı bende okudum. Fakat onlar profesyonel biz amatörüz mutfağımızda ne piştiyse onu çekiyoruz:)Fotoğraflarımıza bakarsanız zaten anlarsınız:)))

Adsız dedi ki...

Merhabalar,

Sitenizi uzun zamandır takip ediyorum. Çiçek kerevizi çok merak ediyorum. fotoğraflar bir türlü açılmıyor. birkaç gündür deniyorum.

BEN dedi ki...

Fotoğraf yüklemede bir problemimiz var çözebilirsek ekliyeceğiz:)

Pinky dedi ki...

merhaba diyetdunyasi@gmail.com adresini hala kullanıyor musunuz?sizlere e-mail ile ulaşmayı denedim ama olmuyor mu acaba?

BEN dedi ki...

Kullanıyoruz ama bu aralar maillerimize bakma fırsatı bulamamıştık.E-mailine cvp yazdık:)

Adsız dedi ki...

merhabalar, çiçek kereviz fotoğraları harika görünüyor. Sizden ricam, kerevizi soyma aşamasını fotoğraflayabilir misiniz? Çok şık bir tarif.
Teşekkür ederim.

İyi günler.