Pazartesi, Ağustos 15

Kıtırlı Şeftali



İşte bizim günlerce ne yapsak diye düşünüp de bulduğumuz "kıtırlı şeftali" miz:) Tarifi Tefal'in yemek kitabından bulduk. Asıl tarifte karışık meyve, beyaz un ve normal şeker kullanılmıştı. Şeker oranı daha yüksekti. Biz tarifi biraz değiştirdik, kepekli un (kepekli unu da fırından kepek alıp una katarak yaptık, göz kararı karıştırdık) ve esmer şeker kullandık. "Bir deneyelim olmazsa başka şey yaparız" diye başladık ama ilk denememizde yiyenler tarafından olumlu eleştiriler alınca bu tarifi yayınlamaya karar verdik. ( Hatta tarifimiz fırında pişerken yaydığı şeftali karameli ve tereyağı kokularından dolayı mutfak kapısının önünde sabırsızlıkla bekleyenler oldu. Fırından çıkarır çıkarmaz da daha fotoğrafını çekemeden resmen saldırdılar:)) Donmuş tereyağı şeftalinin üzerindeki kıtırlara gevreklik ve aroma verdiği için sıvı yağ kullanmadık. Bu lezzetli tarifi çok kısa sürede hazırlanıp piştiği için biz çok sevdik umarız sizlerde seversiniz.

Malzemeler:
3 adet büyük şeftali
1 çay bardağı şeftali suyu
1/3 çay bardağı esmer şeker(toz)
1 limon suyu

Hamuru için:

1 su bardağı kepekli un(Kepeğin una oranı yaklaşık 1'e 4)
1/2 su bardağı esmer şeker
3 dolu yemek kaşığı tereyağ(75 gr)(çok soğuk olacak)
2 avuç fındık(ezilmiş)

Yapılışı:
Şeftalilerin kabuklarını soyup kalın kalın dilimleyin. Bir tavaya koyup üzerine 1 çay bardağı şeftali suyunu ekleyin. 2 dakika tavayı sallayarak pişirin. Sonra şekeri ve limon suyunu ekleyip arada bir tavayı sallayarak 5 dakika daha pişirin.

Rondonun bıçak aparatını takın ve unu şekeri ve donmuş haldeki(çok soğuk olmalı) tereyağını ve fındıkları ekleyin. Bütün malzemeyi minik parçaçıklar olacak şekilde rondodan geçirin. İçinde mercimek taneleri kadar donmuş tereyağ parçaları kalacak şekildeki hamuru erimemesi için şeftaliler pişene kadar buzdolabında bekletin.

Ocaktan indirdiğiniz şeftalileri bir tart kalıbının yada küçük bir tepsinin altına dizin üzerine hemen hamuru serpiştirerek dağıtın. Önceden 200 dereceye ısıttığınız fırında 20 dakika üstteki hamur kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun...