Pazartesi, Haziran 6

kabak çiçeği dolması, urla ve deniz



Bu haftasonu çok güzel geçti:) Cumartesi günü pazardan dolma yapmak için kabak çiçeği alan bir tanıdığım beni dolmanın yapılışını öğrenmem ve fotoğraflarını çekmem için çağırdı. Ben de makinamı alıp sizler için, hem dolmanın yapılışını ayrıntıları ile öğrendim hem de fotoğraflarını çektim. Ve de dolma piştiğinde de afiyetle yedim. Gerçekten çok lezzetliydi. Hatta yediğim en güzel dolmalardan biriydi diyebilirim.

Pazar günü de kahvaltı etmek için Urla'ya gittik. Buralara nihayet yaz geldi Sizler için Urla'da da birkaç fotoğraf çektim. Önce Urla fotoğrafları arkasından da kabak çiçeği dolması tarifi..
Herkese güzel bir hafta diliyorum.... Başak









Bütün Urla fotoğraflarını görmek için
  • tıklayınız


  • Kabak Çiçeği Dolması







    Malzemeler:

    Kabak çiçeği (bu tarifte yaklaşık 25 tane)
    Her çiçek için küçükse 1 tatlı kaşığı, büyükse 1 yemek kaşığı pirinç
    7-8 dal taze soğan (ince kıyılmış)
    1/2 demet taze nane (ince kıyılmış)
    5-6 sap dereotu(ince kıyılmış)
    1/3 demet maydanoz (ince kıyılmış)
    1 tane büyük boy kuru soğan (rendelenmiş)
    1 tane domates(rendelenmiş)
    3/4 çay bardağı zeytinyağı
    karabiber,kırmızı biber,tuz




    Yapılışı:


    Kabak Çiçeklerinin seçimi ve hazırlanması:
    Sabah erken saatlerde (beşbuçuk-altı gibi)toplanarak pazara getirilen kabak çiçeklerini yine erken saatlerde alıp aynı gün için de de pişirmek gerekiyor.
    Kabak çiçeklerinin ortasındaki kısmı bir çaykaşığı yada cımbız yardımı ile nazikçe çıkarın(hani biyolojide görmüştük ya dişi organ, erkek organ, taç yaprak, çanak yaprak vs. işte o dişi organı çıkarıyorsunuz). Temizlenen kabakları içiçe koyarak su dolu bir kaba bırakın. Her ayıkladığımız çiçeği bir diğerinin içine koyun ve bu işlem bitene kadar çiçekleri suda bekletin

    Dolma içi için gerekli bütün malzemeyi bir kapta karıştırın. Çiçekleri teker teker çıkarıp içini kaşıkla doldurun(çiçeklerin sadece dibinde dolma içi olacak şekilde az koyuyoruz). Ağızlarını büzerek, ağzı yukarıda olacak şekilde tencereye sıkışık sıkışık yerleştirin. Tencerenin tamamen dolması gerekiyor. Üzerine 1 bardak su koyup 35-40 dakika pişirin.
    Afiyet olsun

    14 yorum:

    Adsız dedi ki...

    kızlar size özeniyorum ne güzel bir şehirde yaşıyosunuz kıymetini bilin.doğanızda yemeklerinizde çok güzel...Kolay gelsin

    fethiye dedi ki...

    ellerinize saglik. Cok enteresan ben de haftasonu bu tarifi yapacaktim cunku bahcemdeki kabaklarin cicekleri sabahin korunde cidden cok cekici gorunuyorlar. Ama kismet olmadi. ;) Tadini cok merak ediyorum.

    ZeYNeP dedi ki...

    ahh ahh, resimleri gorunce icim cizladi, gecen gun fethiye ile konustuk, bahcesindeki ciceklerin buyumesini bekliyordu, rahmetli anneannemin sevgili yemegi ama onun verdigi bir isim var bu dolmaya, lalengi dolmasi der tireliler bu cicek dolmasina, fethiye'ye soyledigimde cok ilginc bulmustu bu ismi, birde yine cok kabak cicegi elinize gecerse size verecek bir tarifim daha olur, cicekleriniz hazir olunca seslenin bana yeter,
    ellerinize saglik.

    BEN dedi ki...

    Güzel yorumlarınız için Teşekkürler, biz de bu yemeğin yapılışını yeni öğrendik. Eğer mümkünse elinizdeki tarifi gönderin onu da deneyelim.Çünkü bu aralar her cumartesi pazarda kabak çiçeği bulmak mümkün.

    Adsız dedi ki...

    Ah. Ah.. Anneannem çocukken yapardı. İstanbulda bulsam yapacağım. Sırf onun için balkonda kabak yetiştirmeye başlayacağım.
    Ellerinize sağlık.

    Adsız dedi ki...

    arada sırada anamda "malesef" bu yemeği özenerek yapar, ve biz ev halkı olarak şiddetle bu yemek sayesinde diyet yaparız, çünkü bu kabak çiçekleri "tüylü" oluyorlar ve inanın çiğnemek yerine direk yutmayı tercih ediyoruz, tabi ilkinden sonra sofradan kalkıyoz, yemekte üç gün buzdolabında bekledikten sonra elim kaderine yani çöpe gidiyor, tavsiyem kilolu ailelerde 3 günlük diyet uygulamaları için ideal seçim...

    BEN dedi ki...

    Son yorumu okuyunca çok güldüm ve şaşırdım gerçekten:)Şimdiye kadar yediğim hiç bir kabak çiçeği dolmasında tüy diye birşey görmedim.Fotoğraftan da görüldüğü gibi ince zar gibi birşey bu çiçek pişince.
    Belki anneniz ortasındaki kısmı temizlemeden yapıyordur. Bence bu yemek diyet yaptırmaz da diyet bozdurur:)ama sizin damak zevkinize hitab etmiyor da olabilir tabi:)

    Adsız dedi ki...

    Bir izmirli olarak hayatımda yediğim en güzel yemeklerden biri olan bu dolmanın tarifini verdiğiniz için çok teşekkürler.

    Harika bir yemektir lezzeti tartışılmaz herkese tavsiye ederim.

    Adsız dedi ki...

    isimsiz kişi her halde ağzının tadını bilmiyo bide ben kıymalısını yapayım da her halde parmaklarını yer

    Adsız dedi ki...

    rahmetli babannem yapardı köyde sabah erkenden kalkıp toplardık cicekleri
    ve hemen pişirdi :)) okadar lezzetli olurduki
    uzun zamandır yapmıyorum ama yapmanızı tafsiye ederim cok güzel tadı oluyor

    Adsız dedi ki...

    Merhaba,
    Bu gün pazarda kabak çiçeklerini görünce dayanamayıp aldım. 6-7 sene önce bir komşum göndermiş yemiştim ,tadını hâlâ unutamadım.Ben yapmasını bilmiyorum.Gerçi komşuma sormuştum zeytinyağlı dolma gibi demişti ama becerememiş ve o lezzeti bulamamıştım.Bu gün alınca internette sizleri buldum ,pişirdim.Soğuyunca tadına bakacağım.Yorumlarda 2005 de adsız biri babaannesinin domaları için tüylü demiş,onların çiçekleri balkabağınınkiler olabilir.Balkabağı çiçeği olmuyor.

    Adsız dedi ki...

    hep duymustum ama ilk defa yedim. bu kadar güzel bi doga harikası olamaz. ellerine saglık nilüfer ablacım. herkese dehsetle tavsiye derim.

    Adsız dedi ki...

    ah ah kulaklari cinlasin hersene izine gittigimde buzlukta hazir bekleyen bu dolmalar pisirilip özenle bana yedirilir buradan anamin ellerinden öpüyorum

    seyabb dedi ki...

    Harika görünüyor.Yapmasıda çok keyifli.Şimdi dolamları doldurdum pişiriyorum.