Çarşamba, Mart 14

Fırında Palamut (Torik)






Çok sevgili arkadaşımız Özgür, hernekadar mütevaziliğinden kendi kabul etmese de" balık ustamız" oldu. Balıkları kendi tutuyor, kendi pişiriyor, eşi gerçekten çok şanslı. Tarifi de üşenmeden ayrıntılarıyla yazmış. Aynen aktarıyoruz.
Kendisine yemek yapamadığımız bu günlerde tarifleri ile bizi yanlız bırakmadığı için TEŞEKKÜR EDİYORUZ.


FIRINDA TORİK (PALAMUT)

1. Fırın tepsisini yağlı kağıt ile kapla, kenarlarını dışa kıvır. (Hem yemeğin yapışması önlemek hem de yemekten sonra tepsiyi yıkamakla fazla uğraşmamak için)
2. Çok ince dilimlenmiş domatesi dilimleyerek tepsiye diz. (Domates sulu olmamalı ve çok ince dilimlenmeli yani az kullanılmalı)
3. Patatesi ince halkalar halinde dilimle ve domateslerin üzerine diz.
4. Biraz tuz serpiştir. Karabiber ekle. (Mümkünse toz karabiber değil, tane karabiberi el değirmeninde çekerek.)
5. 1-2 adet sivri biberi çok ince doğra. Biberler biraz acı olmalı.
1 adet orta boy soğanı ortadan ikiye böl, ince ince doğra.
2-3 adet taze soğanı ince ince doğra.
Bir tutam maydanozu çok ince kıy.
Bunların hepsini bir kaba koy. Biraz tuz serpiştir. Bol karabiber ekle. Biraz zeytin yağ gezdir ve harmanla. (Nasıl olsa tepside karışır ben bunları tepsiye serpiştireyim demeyin. Dediğim gibi bu malzemeyi bir kapta hazırlayın. Daha lezzetli olur.)
6. Hazırladığımız bu karışımdan çok az miktarda tepsiye dizdiğimiz patates dilimlerinin üzerlerine serpiştir.
7. Balık dilimlerini al ve her bir patates diliminin üzerine bir dilim koy. Balıklara karabiber ek. (Önceden Torik veya palamutlar 1 parmak kalınlığında dilimlenerek biraz tuzlanır, biraz karabiber eklenir ve zeytinyağı ile yağlanarak 1 saat kadar buzdolabında üzeri kapatılarak bekletilir.)
8. Her bir palamut diliminin üzerine küçük bir defne yaprağı koy.
9. Daha önce hazırladığımız karışımın tamamını balıkların hem üzerlerine hem de aralarına gelecek şekilde serpiştir.
10. Limonların kabuklarını soy. Çok ince dilimleyerek her bir balık diliminin üzerine bir adet koy. (Limon kabuğu soyulmazsa istenmeyen acı bir tat verir.)
11. Her bir balık diliminin üzerine bir nohut tanesi kadar büyüklükle tereyağı koy.
12. 190 0C ‘ye ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişir. (Piştikten sonra fırını kapat ama tepsiyi yarım saat kadar daha fırında beklet ki balık demlensin.)
13. İki duble Tekirdağ Rakısının ve sevdiklerinin eşliğinde keyifle, afiyetle ye.
Not :
· Pişirdiğim balık güzel olsun diye malzemeyi bol kullanayım demeyin. Fazla malzeme gereğinden fazla su salar. Balık piştiğinde tepside az miktarda su kalmalıdır. Unutmayın zaten niyetimiz soğan-maydanoz yemek değil. Biz balık yiyeceğiz. Ama tepsiyi balıkla bile olsa tıkış tıkış doldurmayın. Tepsi sıkıştırmadan ne kadar alıyorsa o kadar.
· Önemli : Hangi balığı, hangi şekilde pişirirseniz pişirin, balık piştiği anda pişirme durdurulmalıdır. Yoksa her geçen dakika balık özsuyunu kaybeder. Tadından kaybeder. En lezzetli balığı, en iyi malzeme ile bile pişirseniz, gereğinden fazla pişirirseniz beklenildiği kadar lezzetli olmaz. Hangi şekilde pişirilirse pişirilsin kararında pişirilmiş balığın derisi kolaylıkla ayrılır, etleri yumuşak ve sulu sulu olur. Ancak balık, etleri kemiğinden kolaylıkla ayrılacak kadarda pişmiş olmalıdır.
· Balık mutlaka taze olmalıdır. Çok taze olmasa da belki zehirlenmezsiniz ama çokta lezzet almazsınız.

Bu tarifi şöyle 600 ‘er gramlık iki adet levrek ile aynı şekilde uygularsanız. Fırında Patatesli Levrek pişirmiş olusunuz. Bana sorarsanız levrekle yapılanı daha lezzetlidir.






3 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba,

torik şahane olmuş.. Ama ben Kıbrıs'ta yaşayan biri olarak o yeşil zeytinlerin şahane olduğunu buradan söylemek isterim :)) Hatta kalkıp buzdolabından iki tane atacağım ağzıma..

Sevgiler...

http://misss.blogcu.com

Adsız dedi ki...

çok güzel tarifleriniz ellerinize sağlık

http://www.yemekkokusu.com bende beklerim

Hatice dedi ki...

Bugün akşam yemeğimizde fırında palamut vardı.Anlatım ayrıntılı ve anlaşılır olduğu için bir çok tarif arasından sizinkini seçtim. Eşimde ben de çok sevdik. lezzetinin yanında sunumu da oldukça güzel bir yemek.Teşekkürler paylaşım için...