Cumartesi, Mayıs 20




Fotoğraf makinam sihirli, acayip güzel fotoğraflar çekiyor:)Tez yazmayı bırakıp enginar ve patates dolması yaptım. Aslında tarifi daha önce yayınlamıştık ama şimdi fotoğrafların altına bi daha ekliyeyim dedim:)




Malzemeler:
5 adet enginar
7 yemek kaşığı pirinç
yarım demet maydanoz
yarım demet dereotu
yarım demet nane
4-5 sap taze soğan
1 çay kaşığı karabiber,tuz
4 limon
5 yemek kaşığı zeytinyağı
2 kaşık un

Yapılışı:
Enginar dolması için kullanılacak enginarı seçerken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var.Enginarlar körpe ve büyük olmalı.Peki enginarın körpesini nasıl seçeceğiz?
1.Enginarı sapından tutup salladığınızda esnek bir şekilde sallanması gerekmekte.Eğer enginarın sapı esnek ise bu enginarın halen körpe olduğununun işaretidir.
2.Sapının ucuna bakın. Kabuksu yapının içinde daire şeklindeki öz kısmı halen sulu ve tırnağınızla çizilebilir durumda ise körpedir.
3.Çiçek kısmında çanak yaprakların ortasındaki kısım halen yeşil renkte ise (olgunlaşmış enginarda bu kısım kızarır)körpedir.Bir de orta kısımdaki yapraklara baktığınızda eğer yumuşak iseler bu da enginarın körpe olduğuna işarettir.

Enginarların dolma için hazırlanması:

Büyükçe bir kap suyun içine 2 kaşık un koyun.İlk olarak enginarları saplarının bittiği yerden kesin baş kısmın çanak yapraklarını dışarıdan koparmaya başlayın.Çanak yaprakların dış kısımda kalan kartlaşmış olanlarını çıkarın körpe yapraklara geldiğinizde koparma işlemini bırakın.(körpe yaprağın özelliği dibindeki açık yeşil renkli kısmın dışlardakine göre daha geniş olmasıdır)

Daha sonra enginarın çanak yapraklarının uç kısımlarını 2 parmak kadar kesin ,bir çay kaşığı ile orta kısmına dolmalık malzemenin gireceği kadar bir oyuk açın.Dolma için hazırladığınız enginarı limola ovun ve unlu suya atın.Bütün enginarları dolma için hazırladıktan sonra saplarının dışındaki kabuksu yapıyı bir bıçak yarımı ile soyup içindeki yumuşak kısmından dolmanın yanlarına koymak için küçük sopacıklar oluşturun.

İç Hazırlanması: bir kaba güzelce yıkadığınız pirinci,ince kıyılmış naneneyi,dereotunu,taze soğanı ve maydonozu koyun, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın.Bu malzemeyi enginarların içine doldurun..Tencereye elnginarları sıkışık sıkışık yerleştirin.Dolmaların arasında kalan boşluklara enginar çubuklarını koyun.Üzerine 5 yemek kaşığı zeytinyağı ve 3 limonun suyunu karıştırıp dökün ayrıca 1.5 su bardağı su ekleyip yarım saat pişirin.
Afiyet olsun

4 yorum:

vintage biscuit dedi ki...

çok şıkkk bi yemek ..süper

Adsız dedi ki...

tarifler çok güzel teşekkürler

bende bloguma beklerim
http://www.blogcu.com/zelis

Adsız dedi ki...

Selam arkadasim;
Bende yarin diyete basliyorum. Sayfani takib ediyorum.Umarim basarili olurum. Selamlar..

Adsız dedi ki...

Your are Nice. And so is your site! Maybe you need some more pictures. Will return in the near future.
»