Salı, Mayıs 17

Zetinyağlı yaprak sarması



Malzemeler:

500 gr.taze yaprak
300 gr.pirinç (kepekli pirinç de kullanılabilir)
1/2 çay bardağı zeytinyağı
6 adet kuru soğan
1 kaşık dolmalık fıstık
1 kaşık kuş üzümü
2 adet limon
Maydanoz
Nane
Dereotu
Yenibahar
Tuz
Karabiber

Yapılışı :

Taze yaprakları ayıklayıp, tuzlu-limonlu kaynar suya atarak hafifce haşlayınız. Soğanları ince ince doğrayarak bir tencereye koyun. Fıstığı yıkayıp, Soğana ilave ederek, yağını koyarak ateş üzerinde fıstıklar pembeleşinceye kadar kavurunuz. Pirinci ayıklayıp, 20 dakika sıcak suda bekletin. Fıstıklar pembeleşince, suyu süzlen pirinci ilave ediniz. Karıştırarak pirinçler şeffaflayıncaya kadar kavurun. Üzerine çıkacak kadar su koyup, yıkanmış üzümü, tuzu ve şekeri ilave ediniz. Kapağını kapatarak, suyunu çekinceye kadar orta hararetli ateşde pişirin. Ateşden alınca, baharatları, maydanozu, naneyi, dereotunu ince ince kıyarak ilave ediniz. Limon suyunuda katarak hepsini birden karıştırın. Yaprakların tüylü yüzüne yateri kadar hazırlamış olduğunuz iç malzemesinden koyarak, fazla sıkıştırmadan uzun uzun sarın. Sarma işlemi bitince, tencereye dizerek üstlerine yaprak ile kapatın. Üzerine çıkacak kadar su ve yarım limon suyu sıkıp, pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Ateşden indirdikden sonra bu şeklilde soğutup, servis tabağına dizin ve üzerine limon ve maydonoz dalları ile süsleyerek servis yapınız.
Afiyet olsun...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhabalar Burcu ve başak
dolmalar çok güzel ama sanırım biraz fazla pişmiş daha az pişirirseniz yapraklar yırtılıp içindeki pirinçler dağılmaz .Ellerinize sağlık
idil

Burcu tuncer Kostak& Başak Nalbant dedi ki...

merhaba İdil, biraz fazla pişirmişim yani ocakta unutmuşum. Aynı anda üç iş yapılmazmış... Teşekkürler