Çarşamba, Haziran 8

Patlıcanlı Makarna

Başak geçen akşam bizde misafirdi. İkimizde et sevmediğimiz ve makarnaya taptığımız için menümüz belliydi. Beraber yemek yaptığımızda genellikle değişik soslu makarna ve sebze yemeklerini tercih ediyoruz. Makarna çeşidi olarak tam buğday makarnasını tercih ettik.

micheal montignac'ın Yedikçe Zayıfla adlı kitabında beyaz undan yapılmış makarna, ekmek yemenin avuç avuç şeker yemekle aynı şey olduğunu okumuştum. Makarnadan da vazgeçemediğim için kepekli makarna yada tam buğday makarnasını kullanıyorum.



Patlıcanlı ve domates soslu makarna yapmaya karar verdik. Patlıcanları kızartmak yerine fırında yaptık. Tadı aynı oldu ama kızatmaya göre oldukça yağsız ve sağlıklıydı. Başak'ın yaptığı fırında kabak gibi yaptım.

Fırında Patlıcan İçin Malzemeler:
1 kg. patlıcan
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:
Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başladım. Bu sırada patlıcanları yıkayıp, alacalı soyup, küp küp doğradım.Tuzlu suda kara suyu çıkana kadar bekletip, iyice yıkadım.Fırın tepsisini bir fırça yardımıyla yağlayıp, bir kapta zeytinyağı ve tuzla karıştırdığım patlıcanları tepsiye döktüm.Patlıcanlar yaklaşık 1 saat fırında piştiler. Bu sırada 2-3 defa patlıcanları tepsiye yapışmasın diye karıştırdım. Biraz fazla patlıcan yaptığımız için ,makarnadan başka ayrıca sos ve yoğurtla da yedik.



Domatesli Makarna Sosu İçin Malzemeler:
2-3 diş sarımsak
2 havuç
2 yeşil biber
1 avuç kereviz sapı
7-8 domates
1 kaşık domates salçası
1 kaşık biber salçası
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz

Sarımsakları küçük doğrayıp zeytinyağında kavurun. Doğranmış kereviz saplarını ve rendelenmiş havucu ilave edin. Kışın aldığım ve sadece kök kısımlarını kullandığım kerevzilerin saplarını yıkayıp, doğrayıp dondurmuştum. Onlardan da sosa koydum. Güzel ve yoğun bir tat verdi. Kereviz sapları biraz zor piştiği için önce eklemek gerekiyor. Kereviz sapları biraz yumuşayınca küçük küçük doğranmış biberleri de ekledim. Biberler biraz acı olduğu için ayrıca sosa acı biber koymadım.(Başak daha gelmediği için kabuklarını soyduğum)Küp küp doğradığım domateslerin rengi bana çok açık görününce ve sosu kırmızı sevdiğimden birer kaşık domates ve biber salçası ekledim. En sonda domates ve tuzu ilave ettim. Kereviz sapının yoğun bir tadı olduğundan baharat koymadım. Sos kısık ateşte domateslerin suyu çekilip de koyu bir kıvam alana kadar pişti.

Bu sırada makarnayı da hepimizin bildiği yolla pişirdim. Süzdükten sonra çok az zeytinyağıyla karıştırdım.



Patlıcanı sosla yiyip, makarnayı sade diyet yoğurtla da yiyebilirsiniz.



Afiyet olsun...BRC:))

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Patlıcanlar fırında bu şekilde pişince acı bir tadı olmadımı?Benim annemde karnıyarığı kızartmadan fırında pişirerek yapar bu tarifde güzel görzüküyor.Ayrıca kışın kereviz sapı dondurmak hiç aklıma gelmemişti keşke kışın söyleseydiniz....

Adsız dedi ki...

Benim annem de kepekli olmayan normal makarnayı yapar, üzerine patlıca biber kızartması koyar ve en üstede domatesli sarmısaklı sos yapardı.Çocukken en sevdiğim yemekti ama büyüdüm şimdi yersem kilo alırım korkusundan yiyemiyorum.Bende bari bu yöntemle pişireyim. Fırına biberde koyup üzerine de sos yapıcam. Çok güzel bir fikir teşekkürler.

BEN dedi ki...

sevgili Deniz, evet keşke kışın söyleseydim ama blog çalışmalarımız kışın sonuna denk geldiği için mümkün olmadı. Ben sürekli birşeyler dondurduğum için artık sizlere de haber veririm. Kıştan sonra bezelye ve enginar dondurdum. Yaz sebzelerini bekliyorum.
Patlıcanı tuzlu suda beklettiğim ve iyice yıkadığım için tadı hiç acı olmadı. Denemeni tavsiye ederim.
Sevgili Nilay, patlıcan, kabak, biber ve patatesi fırında kızartabilirisin. Sosu bu şekilde yaparsan daha az yağlı olur.Kepekli yada tam buğday makarnasınıyla da deneyebilirsin.

Adsız dedi ki...

merhaba başak&burcu, çok sevdiğim ama şişmanlama korkusu ile yemekten kaçındığım şeylerin bile daha az yağlısı, sağlıklısı olduğunu öğrenmek çok güzel.ellerinize sağlık.sanem

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar sitenize gerçekten bayılıyorum. Sağlıklı alternatifler ve çözümler üretmeniz harika. Ben diyet amaçlı olmasa da daima sağlıklı ve düşük kalorili bir beslenme biçimi uygulamaya çalışıyorum. Bir de vejetaryenim ve sitenizde damak tadıma uyan pekçok yemek bulabiliyorum. Bu nefis makarnayı görünce dayanamayıp bir selam vereyim dedim:) Ben de ekolojik makarnayı keşfettiğimden beri diğerlerine pek yüz vermiyorum.
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

kızlar akşam yemeğiniz bir harika görünüyor. Ben de akşama yapsam mı acaba demeye başladım kendi kendime. Ellerinize sağlık..

Adsız dedi ki...

neden sitenizde balık yemeklerinin hiç tarifleri yok? yoksa diyet yapmak için hiç balık yemeyecek miyiz? mesela, ben hamsili yemeklerini çok seviyom, diyet "hamsi köfte" nası yapılıyo?

Adsız dedi ki...

kendi yaptığımız yemekleri yazıp fotoğraflarını çektiğimiz ve ikimiz de evde pek balık yapmadığımız için balık tarifi şimdiye kadar koyamadık. balık diyet için çok uygun bir yemek. başak haftaya çanakkale'ye gittiğinde çok güzel balıklar yapıp, çekip sizlerle paylaşacak.