Cumartesi, Haziran 11

Yaz yemeği

Merhaba,

İşte güzel bir cumartesi. Normalde haftasonları gezmekle meşgul olduğumuzdan Burcu da ben de yemek tarifi eklemeye vakit bulamıyoruz. Fakat bu sabah gök gürültüleriyle uyandım uykudan bidaha da uyku tutmadı. Penceremi açıp yağmur sesini dinleyerek biraz uzandım sonrada kalkıp güzel bir kahvaltı hazırladım. Şimdi de bilgisayar başındayım ve daha önceden deneyip fotoğrafladığımız ama yayınlamaya fırsat bulamadığımız bir yemeği yayınlamak için uğraşıyorum:)

Sabah kahvaltımı ederken bir yandan da dün Burcu'yla aldığımız dergileri karıştırıyordum. Bu arada Burcu haftasonu Ayvalık'ta deniz börülcesi toplayıp pişirecek ve fotoğraflarını çekecek:) dergilerden birinde ünlü beslenme uzmanı Taylan Kümeli'nin bir röportajı vardı. Beslenmedeki doğru ve yanlışlarla ilgili olarak birçok soruyu cevaplamıştı, ilgiyle okudum. Öncelikle söylediği bir şey çok hoşuma gitti çünkü bizimde bu yemekleri hazırlayıp sunarken yola çıktığımız fikre çok uyuyordu. "Sürekli diyet diyet insanlar boğuldu artık bu kelimeden önemli olan diyet değil doğru beslenme yani 5-10 kilo zayıflayıp ideal kilonuza ulaştınız diye hayatta önünüze çıkan herşeyi yeme hakkınız yok, yediklerinize sağlık ve güzellik için bir ömür boyu dikkat etmelisiniz. Bu da ancak beslenme alışkanlıklarını değiştirmekle olur" diyordu. Aslında bu mantıkla hareket edince bütün sorun halloluyor. Yavaş yavaş değişen hayat ve yeme tarzı kilo problemini kökünden çözümlüyor. Burcu ve ben bunu gerçekten de deneyerek gördük. Yemeklere ve yaşama olan bakış açımız değişti, son zamanlarda hayatımıza giren kilo verme endişesi ise yerini sağlıklı yaşayabilme endişesine bıraktı.

Dışarıda bulutlar dağıldı güneş açıyor. Bu güzel Haziran gününde biraz yürüyüş yapmak istiyorum. Bu yüzden şimdi size kısaca birazdan tarifini vereceğim yemekten bahsedeyim. Bu yemek aslında annemin, kardeşim ve benim için uydurduğu adıyla "yaz yemeği". İçinde yaz mevsimi sebzeleri var. Küçükken çok yemek seçen ve sebzelerden nefret eden bir çocuktum. Annemin bulduğu bu değişik isimler sayesinde yemeklere sempati duyuyordum ve yiyebiliyordum:) KARA ÇORBA, YAZ YEMEĞİ, YUMURTALI MİNİK EKMEK DOĞRAMASI yemeklerden aklımda kalanlar. İşte tarifi annemden uygulaması ve fotoğrafları benden yaz yemeği. Deneyen herkese şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun.
Güzel bir hafta sonu diliyorum. BŞK




Malzemeler:
350 gram küçük kuşbaşı dana eti(1.5 kase)
1/2 kaşık salça
2 ortaboy patlıcan(kabukları çizgili soyulup kuşbaşı doğranmış)
3 sivri biber(ince doğranmış)
4 domates(rendelenmiş)
1 orta boy kuru soğan(küçük doğranmış)
4-5 diş sarmısak(ikiye bölünmüş)
3 kaşık zeytinyağı
2.5 bardak sıcak su
tuz


Yapılışı:
Yağı kızdırıp içine etleri atın çevirerek suyunu vermelerini bekleyin. Suyunu çekene kadar karıştırmaya devam edin. Sonra bütün malzemeleri soğan, biber, sarmısak, patlıcan, domates sırası ile ekleyin.Bu sebzeleri kavurmadan suyunu ve tuzunu ekleyip kısık ateşte etler pişene kadar yapkalık 45 dakika pişirin.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

bu yemeği benim annemde yapar. bu sanırım bizim türlü dediğimiz yemek. küçükken hiç sevmezdim ama şimdi bayılıyorum.ellerine sağlık başak.